Aksa'dan dünyanın en büyük jeneratör fabrikası
Çin'in Jiangsu eyaletinin Changzhou şehrindeki fabrikaı törenle açıldı.
DİĞER 28.05.2012, 16:26 28.05.2012, 15:27
Çin'deki en büyük Türk yatırımcıları arasında yer alan Aksa Jeneratör'ün ülkenin Jiangsu eyaletinin Changzhou şehrindeki fabrikası törenle açıldı. Bu fabrika aynı zamanda üretim kapasitesi bakımından ve en son teknoloji ile donatılmış dünyadaki en büyük jeneratör fabrikası.
Açılışa Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli, Türkiye’nin Şanghay Başkonsolusu Deniz Eke, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı Başdanışmanı Hasan Pehlivan, Kazancı Holding Başkanı Cemil Kazancı ile Changzhou’un bir numaralı adamı olan Komünist Parti Sekreteri Yan Li ve diğer üst düzey şehir yetkilileri katıldı. Açılışa Türkiye ve Çin basınından da temsilciler katıldı. Bu arada açılıştan önce Türk ve Çinli heyet arasında Changzhou Sheraton Otel’de bir görüşme de gerçekleştirildi.
Açılışta Aksa Jeneratör Genel Müdürü Alper Peker, Aksa Jeneratör Yönetim Kurulu Başkanı Necati Baykal, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Changzhou şehri hükümet yetkilisi birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından, Çin’in geleneksel ejderha dansı eşliğinde fabrikanın açılışı yapıldı ve kurdele kesildi. Daha sonra Türk ve Çinli heyet, fabrikayı gezdi.
Törenin ardından Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Büyükelçi Esenli, Türk sermayesinin bu şekilde Çin’de kendini göstermesinin önemine dikkat çekti.
Alper Peker ise, Türk sermayesinin kendisini Çin’de gösterdiğini ve fabrikanın açılışıyla çok mutlu ve gururlu olduklarını belirtti.
Aksa, bu yatırımıyla ürünlerini Çin, Asya ve Pasifik pazarları başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ederek, dünya pazarında büyümesini sürdürme imkânını elde etti. Aksa, yakın gelecekte de ek yatırımlarla üretim kapasitesini mevcut 24 binden 48 bine çıkarmayı hedefliyor.
Cihan’ın sorularını yanıtlayan ve açılışın gurur verici olduğunu anlatan EPDK Başkanı Köktaş da, buraya hem açılış hem de Çinli yatırımcıları davet etmek maksadıyla geldiklerini kaydetti. Çin ziyaretleri kapsamında Şanghay ve Pekin’de Çin’in en büyük enerji üretici yaklaşık 12 firmasıyla görüşmeler yapacaklarını anlatan Köktaş, Çinlilere Türkiye’deki enerji yatırım fırsatlarını anlatacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE, ÇİN’İN YURTDIŞI SERMAYE TRANSFERİNDEN ÇOK AZ PAY ALIYOR-
‘’Türkiye ile Çin’in ilişki biçiminin bu güne kadar tek taraflı ve sadece enerji sektörüne Türkiye’ye makine ekipman satışı yoluyla gerçekleşiyordu.’’ diyen Köktaş, ancak son dönemde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyaretiyle de ilişkilerin artık bir dönüm noktasına girildiğini ve sadece ekipman tedariki değil, Çinli enerji firmaların Türkiye’ye yatırım yapmalarını beklediklerini kaydetti. Çin’in yurtdışına en çok sermaye transferi yapan ülkelerden biri olduğunu ve Türkiye’nin bundan çok düşük bir pay aldığını aktaran Köktaş, Çinli enerji şirketlerin Türkiye’ye gelip yatırım yapmaları konusundaki arzusunu yineledi.
Cihan’a konuşan Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı da, Çin’deki arkadaşlarının büyük bir iş başardığını belirterek, yaptıkları bu yatırımla Çin pazarından pay aldıklarını kaydetti. Önceden Türkiye’den Çin pazarında pay alabilmelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Kazancı, Çin’in yabancı sermayeye büyük kolaylıklar sağladığını ve Çin pazarından pay almak isteyen Türk firmalarını Çin’e gerçek yatırıma davet ettiklerini dile getirdi. Kazancı ayrıca, Çinli enerji firmalarıyla görüştüklerini ve Türkiye’ye yatırıma davet ettiklerini de ifade etti.
Fabrika Aksa’nın Çin’deki 350 işçisiyle üçüncü fabrikası oldu ve 100 bin metrekarelik alana kuruldu. Aksa bu üçüncü fabrikayla birlikte Çin’deki toplam yatırımını 50 milyon dolara çıkarmış oldu. Bu farika ayı zamanda yılda 10 kilovattan 2500 kilovata kadar 24 bin adet jeneratör üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Jeneratör, 2008’den buyana Çin’de en çok ihracat yapan jeneratör firması konumunda bulunuyor.
ÇİN’DEKİ TÜRK YATIRIMLARI 150 MİLYON DOLARA ÇIKTI-
Resmi rakamlara göre geçen yıl Çin’in Türkiye’deki yatırımları 150 milyon dolara ulaştı. Çin’deki Türk sermayeli yatırımlar da yaklaşık 100 milyon dolar civarında bulunuyor. Çin kayıtlarına göre Aksa’nın bu yatırımıyla birlikte Çin ana kıtasındaki Türk sermeyeli yatırımlar 150 milyon dolara yaklaşmış oldu. Ancak Hüsnü Özyeğin’in Hong Kong girişli ve Çin’in kuzeyindeki Shenyang şehrinde yer alan Star Mall alışveriş merkezi yatırımının da 250 milyon dolar olduğunu biliniyor.
Çin’deki en büyük Türk yatırımcıları arasında Türk Hava Yolları, Beko, Aksa Jeneratör ve Fiba Holding’in Star Mall’u bulunuyor.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
7°
kapalı