Türkiye ve Tataristan’dan otomotivde işbirliği
Türk ve Tatar işadamları yatırım imkanlarını değerlendirdi.
OTOMOTİV 06.10.2012, 23:57 06.10.2012, 23:01
T.C. Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğü ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) organizatörlüğünde Bursa Hilton Otel’de düzenlenen Türkiye- Tataristan Otomotiv, Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu’na, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Rusya Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney, Kamaz Genel Müdürü Sergey Kogogin, Ford Sollers şirketi İcra Müdürü Adil Şirinov ve çok sayıda işadamı katıldı.
OİB BAŞKANI ORHAN SABUNCU: ÜRÜNLERİMİZ 170 ÜLKEYE GİDİYOR
Türkiye - Tataristan Otomotiv, Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye’de otomotiv endüstrisinin son altı yılda ihracat şampiyonu olduğunu belirterek, “Otomotiv sanayisi olarak 9 aylık verilere göre 2012 yılında da ihracat şampiyonluğumuz devam ediyor. Bu bizim için gurur verici bir durum” dedi. Türkiye’de otomotiv endüstrisinin daha çok Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını vurgulayan Sabuncu, “Tofaş, Renault, Karsan, Ford, Hyundai, Toyota ve Otokar gibi dev firmalar Marmara’da faaliyet gösteriyor” dedi. Türkiye’nin otomotiv ana ve yan sanayide üretim kapasitenin 1,6 milyon adet olduğunun altını çizen Sabuncu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Otomotiv üretimine baktığımızda Türkiye dünyada 17’nci, Avrupa da 6’ncı sırada. 4 binden fazla KOBİ ve 200’den fazla yabancı yatırımcı ülkemizde faaliyet gösteriyor. Otomotiv yan sanayisinde 8,5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Otomotiv endüstrisi olarak geçen sene 20,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2008 yılında 24,7 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdık. Gerek yan sanayi gerek ana sanayi ürünlerimiz 170 ülkeye gitmektedir. Almanya ihracatımızda birinci sırada. 2012 yılı beklentilerimiz ise 1 milyon 100 adet üretim. Ayrıca bu sene 770 bin ihracat hedefliyoruz. Bu ihracattan da 20 milyar dolarlık bir kazanç bekliyoruz.”
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bağlı olarak otomotiv endüstrisinin bu rakamın 75 milyar dolarlık kısmını karşılamak istediğini söyledi. Coğrafi konumu, yüksek teknoloji altyapısı ve kalifiye iş gücüyle bunu başaracak güçte olduklarını ifade etti. Rusya’ya geçen sene 930 milyon dolar ihracat yaptıklarını hatırlatan Sabuncu, bu rakamın 1 milyar doların üzerine çıkmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI RUSTAM MİNNİHANOV: BURSA İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov da sözlerine Bursa’da bulunmaktan dolayı yaşadığı mutluluğu paylaşarak başladı. Başta Bursa Valisi Şahabettin Harput olmak üzere, OİB Başkanı Orhan Sabuncu ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerine organizasyon için teşekkür eden Minnihanov, “Bizim için Türkiye’nin desteği çok önemli. Türk hükümeti Tataristan’la ilişkilere büyük önem veriyor. Tataristan olarak Türkiye’yi önemli bir partner olarak görüyoruz” dedi. Türkiye ve Tataristan arasında çeşitli ekonomik alanlarda hızla gelişen ilişkilerin yanı sıra enerjide de büyük işbirliklerine imza atıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Minnihanov şunları söyledi:
“Tataristan’da onlarca Türk firması faaliyette. Şişecam ve diğer şirketler ülkemizde aktif şekilde işletmelerini kuruyor. Otomotiv sanayinde de gelişmiş bir ülkeyiz. Kamaz şirketinin Tataristan için önemli bir faktör olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca 200’e yakın yeni şirket de Tataristan’da faaliyetlerine başladı. Bunların arasında Türk otomotiv yedek parça şirketleri de bulunuyor.”
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Bursa’nın otomotivdeki gelişmişliğine önem verdiklerini belirterek, “Türk yatırımcıları modern teknolojilerle üretim yapıyorlar. Yabancı partnerlerle tam entegre çalışıyorlar. Genç, eğitimli, modern kadrolarla faaliyet gösteriyorlar. Kalifiye iş gücü yetiştirme konusunda OİB’in faaliyetlerini inceledik. Burada profesyonel şekilde eğitim veren meslek liseleri var. Bu tecrübelerden istifade etmek istiyoruz” dedi. Minnihanov, forumun işbirliği açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizerken, ülkesinde yatırım yapmak isteyen herkese ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti.
BURSA VALİSİ ŞAHABETTİN HARPUT: “BU FORUM TARİHİ BİR DÖNEMEÇ OLACAK…”
Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’u iki gündür Bursa’da ağırlamaktan büyük onur duyduklarını belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, görüşmelerin oldukça sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştiğini söyledi. Sevgi, saygı ve güvene dayalı ilişkilerin yanı sıra ticari anlamda da Tataristan’ın çok yakın bir ortak olduğunun altını çizen Harput, “Aramızda o kadar çok benzerlik var ki; gönül bağları ve kültür bağlarının haricinde ekonomik işbirliği için çok büyük potansiyellere sahip olduğumuzu gördük. Vizyon ve tecrübe olarak Bursa’da çok imkân var. Bugüne kadar çok az ilişkimiz olan Tataristan’la bundan sonra her alanda önemli adımlar atacağız. Bu forumu tarihi bir dönemeç olarak görüyorum. Yeni iş birlikleri art arda gelecektir” şekline konuştu.
Bursa Valisi Harput, Tataristan ile Bursa arasında güçlü ekonomik protokoller imzalamayı hedeflediklerinin bilgisini verirken, önümüzdeki günlerde Bursa’da açılacak Rusya Federasyonu Fahri Konsolosluğu’nun var olan ilişkileri çok daha güçlü hale getireceğine inandığını da sözlerine ekledi.
RUSYA BÜYÜKELÇİSİ VLADİMİR İVANOVSKİY: LİDERLERİMİZ YAKINDA BULUŞACAK
Türkiye’de geçen 4 aylık dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ekonomi kurmaylarıyla sıkça bir araya geldiklerini belirten Rusya Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy ise, birkaç gün sonra İstanbul’da Rusya Federasyonu ve Türkiye liderlerinin bir araya geleceklerini dile getirdi. İki ülke arasındaki iş birliği dinamiklerinin çok önemli olduğunu da vurgulayan İvanovskiy, dünya ekonomisinin düşüşe geçtiği bir dönemde ortak ticaret hacminin 8 ayda yüzde 12 artmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.
BUSİAD BAŞKANI OYA COŞKUNÖZ YÖNEY: “BURSA OTOMOTİVİN BAŞKENTİ OLMA UNVANINI SONUNA KADAR HAK EDİYOR.”
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Oya Coşkunöz Yöney de Forum’da yaptığı konuşmada, “Dost Tataristan’ı ağırlamaktan onur duyuyoruz. Ortak kültürümüzün yanı sıra ortak iş yapma konusunda atılan adımlardan dolayı çok mutluyuz” dedi. Yöney, Bursa’nın yabancı yatırımcılar için bir çekim merkezi olduğunu ifade ederken, “Bursa otomotivin başkenti olma unvanını sonuna kadar hak ediyor. Bizler de BUSİAD olarak Türkiye’nin ikinci önemli sanayici ve işadamları derneğiyiz. 110 bin kişi istihdam ediyor, 10 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Dost ve kardeş ülkelerle yapılan yatırımlar ve kalkınma hedefiyle atılan adımlardan memnunuz. Türk ve Tatar işadamlarının yapacağı işbirliği protokollerinin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
KAMAZ GENEL MÜDÜRÜ SERGEY KOGOGİN: ENTEGRASYONU SAĞLAMALIYIZ
Kamaz Genel Müdürü Sergey Kogogin, Forum’da şirketiyle ilgili bir sunum yaparken Rusya ile Türkiye’nin işadamları seviyesinde ne gibi iş birliklerine imza atabileceği konusunda bilgiler aktardı. Küreselleşen ekonomide dünyada başarılı olmak isteyen şirketlerin birbirleriyle entegrasyonu sağlaması gerektiğinin altını çizen Kogogin, “Kamaz, Rusya’da kamyon üreten önemli bir fabrika. Paris Dakar Rallisi’nde 10 kez birinci olduk. Esas faaliyetlerimizden bir tanesine de ağır vasıta kamyon ve traktör üretimi, Uzakdoğu’da da faaliyetlerimiz var, ayrıca Kazakistan ve Ukrayna gibi ülkelerde bir numarayız. Bu yılki hedefimiz 47 bin araç üretimi. Alman Daimler ile işbirliğimiz oldu. Yüzde 10’luk hissemizi satın aldılar. Şubatta da bu pay 15’e çıktı. Birçok şirketle stratejik partnerlik yapıyoruz. Binek otomobil üretiyoruz ve ağır vasıta üretiyoruz. Dünya otomotiv sanayine entegre oluyoruz. Yabancı yatırımcılar başarıyla Rusya’da çalışabiliyor. 2020 hedefimiz Ar-Ge çalışmalarında da işbirliği sağlamak. İleriki dönemde Türk işadamlarıyla birlikte çalışmak bizim için bir şeref olacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkiye- Tataristan Otomotiv, Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu’nun ardından yapılan ikili iş görüşmelerinde, yatırım imkânları değerlendirildi.
TİM BAŞKANVEKİLİ ALİ NEDİM GÜRELİ: TÜRKİYE YATIRIM İÇİN ÇOK CAZİP
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ali Nedim Güreli de TİM’in tüm dünyayı dolaşarak Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payı artırmasını hedeflediğini söyledi. Dünyanın yatırım yapılabilecek en önemli ülkelerinden biri haline gelen Türkiye’nin 357 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştığını vurgulayan Güreli, “Bu yıl elde ettiğimiz yüzde 3.1’lik büyüme bizim için büyük başarıdır. 8.8 milyar dolar yabancı yatırım çektik. Bunun istihdama da etkisi çok olumlu oldu. 772 milyar dolar olan milli gelirimiz de artacak. Kişi başına 10 bin 500 dolar milli gelirimiz var. 75 milyonluk Türkiye ciddi genç nüfus ile çok cazip bir ülke” dedi.
EKONOMİ BAKAN YARDIMCISI MUSTAFA SEVER: “AVRUPA’NIN EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİSİNİN TÜRK EKONOMİSİ”
Konuşmasına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sevgi, saygı ve başarı dileklerini ileterek başlayan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye’nin uluslararası derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarının aksine son yıllarda önemli bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisinin Türk ekonomisi olduğunu vurgulayan Sever, “Genç ve dinamik nüfusumuzla cazip bir pazar haline geldik. Yeni teşvik sistemimiz de dünyadaki en cazip yatırım ortamına olanak sağlıyor. Bu vesileyle Tatar yatırımcılara bu muazzam sistemi yakından izlemelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Türkiye - Tataristan Otomotiv, Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu’nun ardından Coşkunöz Holding Genel Koordinatörü Cenk Yöney, Ford Sollers şirketi İcra Müdürü Adil Şirinov ve Kamaz Genel Müdürü Sergey Kogogin arasında preslenmiş ürün tedariki konusunda iyi niyet anlaşması imzalandı.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
7°
hafif yağmur