banner40

banner28

Türkiye'nin ürettiği ilk tramvay Almanya'da görücüye çıktı

'İpekböceği', dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans 2012'de uluslararası arenaya çıktı.

DİĞER 20.09.2012, 23:45 20.09.2012, 22:49
Türkiye'nin ürettiği ilk tramvay Almanya'da görücüye çıktı
banner23
Türkiye'nin, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde Durmazlar Makine tarafından geliştirilen ilk yerli tramvayı 'İpekböceği', dünyanın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans 2012'de uluslararası arenaya çıktı. Fuar ziyaretçilerinin büyük ilgi gösterdiği tramvayın birçok testten başarıyla geçtiği bildirildi. 



Almanya'nın Berlin kentinde iki yılda bir düzenlenen ve bu sene 11'inci kez düzenlenen Innotrans 2012 Fuarı'na, Türkiye'nin ilk tramvay markası İpekböceği damgasını vurdu. Siemens, Bombardier ve Alstom gibi güçlü markalarla dünya çapında rekabet etmeye hazırlanan ve dünyanın 7. tramvay markası olan İpekböceği büyük ilgi görüyor. 



Tasarımı, mekanik aksamları ve dijital teknolojileri de dahil olmak üzere tamamı Durmazlar Makine tarafından geliştirilen İpekböceği, 56 kişilik bir Ar-Ge ve 60 kişilik bir üretim ekibinin 2,5 yıl süren yoğun çalışmaları sonucu tamamlandı. Kapasitesi 250 kişi olan ve tam doluyken yüzde 8.2'lik eğimi tırmanabilen tramvayın 'Bogie' olarak adlandırılan yürüyen aksamı da aynı ekibin imzasını taşıyor. Gelişmiş teknolojiye ihtiyaç duyan 'Bogie' üretimi şu anda Türkiye de dahil sadece 6 ülkede gerçekleştirilebiliyor.



İpekböceği'nin güvenlik sistemleri de son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip. 5 ayrı fren modülü, yüklü halde 50 tonu geçen aracın acil durumlarda maksimum 46 metrede durmasını sağlıyor. Modüllerden herhangi birinin arızalanması durumunda ise ek koruma sistemleri devreye giriyor. Durmazlar Makine kısa vadede yılda 100 adet tramvay üretmeyi hedefliyor.



Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Ar-Ge yatırımlarının karşılığını vermeye başladığını belirterek, "Türkiye, tasarım ve teknoloji alanında, ürün geliştirme konusunda ne kadar ileriye gittiğini bütün dünyaya gösteriyor. Durmazlar Makine olarak bizler de ortaya koyduğumuz emeğin ülkemiz açısından yarattığı katma değeri görünce gurur duyuyoruz. İpekböceği tamamıyla Türk mühendislerinin başarısıdır. Araca uygulanan 30 yıl yaşlandırma, çekme, kopma ve statik gibi testlerin sonucu da bu başarının kanıtı oldu. Birçok araç bu testlerde defalarca denemeye rağmen başarılı sonuç alamazken, İpekböceği daha ilk denemede sertifikasını aldı. Gelişmiş teknolojisini ve güvenlik sistemlerinin yeterliliğini ispatladı. Bu ülkemizin büyük bir başarısıdır." dedi. 
banner24
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner42
banner31
11°
kapalı
banner36
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?