MÜSİAD’ın gündemi gayrimenkul borsası
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, pandemi süresince üyelerini online bilgilendirmeye devam ediyor.
MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Nihat Alpay’ın ve üyelerin yoğun katılım gösterdiği video konferansın konuğu, Gayrimenkul Borsası AŞ. (GABORAS) Genel Müdürü Kurtuluş Altun ve GABORAS ekibi oldu.
Webinarın açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, MÜSİAD olarak evde kaldığımız bu pandemi süresince üyelerimizle irtibatımızı koparmamaya, sosyal yardımlarla ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya ve olabildiğince online iletişim kurmaya gayret gösterdik.
“BURSA, GELECEK ADINA BÜYÜK IŞIK VERİYOR”
Alpay şöyle devam etti: “Bu kapsamda düzenlediğimiz video konferansta, sektörün düzensiz ve kayıt dışı yapısını ortadan kaldırarak düzenlenmesine, ölçülebilmesine ve şeffaf olarak işlenebilmesine zemin hazırlayacak olan GABORAS ekibini ağırladık. Burada çok önemli bir emek ve gayret var. Sadece üyeler ve Türkiye’deki iş insanları için bir portföy hazırlamamanın ötesinde, gayrimenkul ihracı için önemli veriler sunuyor. Hazırlanan tablolar durumu çok iyi şekilde ortaya koyuyor. Bursa, Türkiye’nin 4. büyük şehri 2. büyük ihracatçısı. Sanayinin başkenti diyebileceğimiz kentimiz, İstanbul’a yakınlığının avantajı da kullanarak şehirlerin yarıştığı günümüzde, gelecek adına büyük bir ışık veriyor.”
Türkiye’nin en büyük data firmalarından biri olan GABORAS Genel Müdürü Kurtuluş Altun da, MÜSİAD Bursa üyelerine gayrimenkul yatırımları ve Bursa’daki gayrimenkul piyasasının geldiği son nokta hakkında bilgi verdi.
“ÖLÜ SERMAYENİN GERİ KAZANILMASI GEREKİYOR”
GABORAS’ın Türkiye’nin en önemli big data firmalarından bir tanesi olduğunu kaydeden Altun, GABORAS’ı Türk ekonomi tarihinin en önemli projelerinden biri olarak niteledi. Altun, “Ölü sermayenin geri kazanılması gerekiyor. Ölü sermaye, yatırıma dönüşmeyen gayrimenkul demektir. Gayrimenkullerin, menkule dönüştürülmesi, ekonomik işleyişe kazandırılması gerekiyor. MÜSİAD, Yıldız Teknik Üniversite ve Sen Yap Yatırım resmi ortaklarımız. MÜSİAD gibi büyük STK’lar, bu anlamda bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN EN DEĞERLİ VE STRATEJİK TOPRAKLARI BİZİM”
Altun şöyle devam etti: “Gayrimenkul dünyadaki en büyük sektörlerden biri. 228 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip. Bu durum Türkiye’de de böyle. Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 16’sı gayrimenkul üzerinden gerçekleşiyor. Üstelik bizim ciddi oranda kaçak sorunumuz varken bu orana ulaşıyoruz. Gayrimenkullerimizi değersizleştirmememiz lazım. Değerleştirme oranları çok yüksek. Dünyanın en değerli ve stratejik toprakları bizim. Zümrüt gibi değerli topraklarımıza karşı dünyanın algısı kumdan daha ucuz olduğu şeklinde. Böyle bir algı olamaz. Bu mantık üzerinden giderek, gayrimenkul servetimiz erimiş gibi gösteriliyor. Bunun arka planında liraya oynanan oyunun bir benzeri var. Bu manipülasyonun arkasında dış etkiler var.”
“TAPU TAKASI 2 DAKİKADA OLMAMALI”
“Sanayi kenti Bursa, teminat aracı olarak gayrimenkul kullanıyor” diyen Altun, gayrimenkulün dolar karşısında etkilenirse bunun herkese olumsuz yansıması olacağına değindi. Altun, “İpoteklerdeki yukarı doğru hareketlilik, kredi risklerindeki artış ilin bütününde baskılama unsuru oluşturuyor. Dışarıdaki manipülasyon, içerideki baskılama taşınmaz değerlerini düşürüyor. Bu kadar büyük baskılanan bir teminat aracı olmaz. Bizde tapu takası 2 dakikada oluyor. İngiltere’de bu iş 22 gün sürüyor. Belçika’da 45 gün. Devlet o parayı bloke edince bütün devlet bankaları 22 gün süreyle finanse ediliyor” ifadelerini kullandı.
ALTUN’DAN BURSA’YA DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR...
Bursa ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Altun, sözlerini şöyle noktaladı: “Bursa’daki şahsi ipoteklerde patlama, bilançolarda azalma görüyoruz. Kullandırılan kredilerde yükseliş var. Büyük bir hareketlilik var ancak baskılamadan dolayı bu piyasaya çok yansımıyor ve değersizleşiyor. Değersizleştirme de Bursa için bir tehdittir. Çünkü Bursa diğer illere göre borçluluk açısından daha iyi durumda. Bursa gibi iller Türkiye’nin lokomotifi. Eğer burada gayrimenkule dayalı bir ticaret varsa, bu taşınmazların takibinin yapılması gerekir. Yatırım puanı şu anda en yüksek ilçeler olarak Kestel, İnegöl, Orhangazi ve Osmangazi’yi sayabiliriz.”
Video konferans, soru cevap bölümü ile sona erdi.