Eker Gıda, yeni fabrikasıyla liderliğe odaklandı
Yüzde 20 büyüme ile 160 milyon lira ciro hedefliyor
GIDA-TARIM
09.05.2012, 23:24 20.05.2012, 17:12
Süt ürünleri sektörünün önde gelen firmalarından Eker Gıda, yoğurt dünyasına yeni ürünleri ile hareket getirmeyi planlıyor. Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki yeni fabrikasında üretimine başlayan Eker Gıda, günlük süt işleme kapasitesini 600 ton’a çıkardı. Toplam 900 personel istihdam eden firma, 35 milyon euro yatırımla istihdamını yüzde 30, üretim kapasitesini ise yüzde 300 artırdı. Eker Gıda, geçen yıl yüzde 12 büyüme ile 134 milyon TL ciroya ulaşırken, 2012’de de yüzde 20 büyümeyle 160 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Sektörde 35 yıllık geçmişi bulunan Eker Gıda Mustafakemalpaşa’da ki yeni fabrikasını basın mensuplarına açtı. Eker Süt Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eker, fabrikayı gezdirdiği gazetecilere yeni ürünler ve sektör hakkında bilgi verdi.
1977’de Altan Eker ve kardeşi tarafından aile şirketi olarak kurulan Eker Gıda’da 1996 Altan Eker’in vefatıyla ile çocukları Ahmet ve Nevra Eker şirket yönetimini devraldı. 2006’da Fransız Andros firması ile ortaklık yapan Eker, 2012’de Mustafa Kemalpaşa’daki yeni fabrikasına taşındı. Günlük süt işleme kapasitesini 600 ton’a çıkaran Eker, toplam 900 personel istihdam ediyor. Faaliyetinin 35. yılını kutlayan Eker Gıda, 35 milyon euro yatırımla istihdamını yüzde 30, üretim kapasitesini ise yüzde 300 artırdı. Eker Gıda, son 10 yıldır aralıksız süren büyümesini, kapasitesini 3 katına çıkartan yeni fabrikası ile sürdürdü. Yeni fabrikası ile hedef büyüten Eker Gıda, geçen yıl yüzde 12 büyüme ile 134 milyon TL ciroya ulaşırken, 2012’de de yüzde 20 büyümeyle 160 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’de insanların yüzde 18’inin yoğurdu tüketmeden önce çırparak akışkan ve kremamsı bir kıvama getirdiğini belirten Ahmet Eker, “Çırpılmış yoğurt ile tüketiciyi çırpma zahmetinden kurtardık. Bu ürünle özellikle yeniliğe açık, modern, fazla vakti olmayan, pratiklik arayan, şehirli aileleri hedefliyoruz.” dedi.
Yoğurdun ıspanak, kızartma gibi yemeklerin üzerine dökülerek tüketildiğini kaydeden Eker, yeni ürünün özelliklerini şöyle sıraladı: “Suyu ayrılmaz, son kullanma tarihine kadar kıvamını ve akışkanlığını korur. Akrobat şişesi ters çevirip sıkılarak, yemeğin üstüne dökülebilir. Pratik şişesiyle kullanıma hazırdır. Yalnız +4 derecede muhafaza edilmelidir. Hiçbir katkı maddesi içermeyen, taze ve doğal yoğurttur.”
Eker’in tüketicinin yaşamını kolaylaştıran bir diğer yeni ürünü de 4x250 gram kâse yoğurt. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 67’sinin yoğurdu yemekte bulunan herkese ayrı kâseler halinde servis ettiğini tespit ettiklerini belirten Ahmet Eker, “2-3 kişilik aileler ortalama her öğünde 250 gram yoğurt tüketiyor. Bu bilgiden yola çıktık ve bir kilogram yoğurdu 4’e böldük. Sulanmadan, taze taze tüketilebilsin diye her bir kâseye 250 gr yoğurt koyduk.” ifadesini kullandı. Eker, 4x250 gram kase yoğurtta, ‘Tükettiğin kadar aç, açtığın kadar tüket’ mantığıyla israfın önüne geçilebileceğini dile getirdi.
Süt ürünleri sektöründe rekabetin en yoğun yaşandığı kategorinin yoğurt olduğunu belirten Ahmet Eker, inovatif bakış açısıyla yeni tesislerinde ürettikleri ilk yeni ürünleri olan ‘çırpılmış’ ve ‘4’lü kase’ yoğurt ile bu yıl perakende pazarında yoğurtta yüzde 25 büyüme hedeflediklerini açıkladı.
SON 10 YILDA TÜKETİCİ TALEPLERİNE GÖRE BÜYÜDÜK
Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker, Eker ailesi olarak tüketici talepleri doğrultusunda son 10 yıldır yakaladıkları büyüme trendinin kendilerini motive ettiğini bildirdi. Eker, “Dünyanın süt endüstrisinde en ileri teknolojisini yeni fabrikamıza taşıdık. 120 dönümlük arazi içinde, 23 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikamız ile günlük 200 ton olan süt işleme kapasitesini, 600 tona çıkarttık. Günlük 160 ton yoğurt ve 180 ton ayran işleme kapasitesine ulaştık.”
Ahmet Eker, kapasite artışına bağlı olarak yeni pazarlara açılacaklarını vurgularken, şunları kaydetti: “900 olan çalışan sayısını, yeni yatırım ile birlikte üç yılda yüzde 30 artırmayı hedefliyoruz. 2012’de satış ve pazarlama ağını da güçlendirmeye ağırlık vereceğiz. 250 frigorifik dağıtım aracıyla 100 çeşit ürünü 17 bine yakın satış noktasına günlük olarak ulaştıran Eker Gıda’nın İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, Ankara, İzmir ve Bursa’da olmak üzere toplam beş bölge müdürlüğü ve 9 ilde cep depoları bulunuyor.”
Ürün yelpazesini genişlettiklerini anlatan Eker, şunları söyledi: “35 yıldır markası ayran ile özdeşleşen Eker, son yıllarda ürün portföyünü genişletti ve ayranın yanı sıra, sütlü tatlı, kefir, pastörize süt, kaymak, yoğurt, peynir ve tereyağı kategorilerinde 100’den fazla ürün çeşidine ulaştı. Restoran, fast food, lokanta gibi ‘ ev dışı tüketim noktalarında ayranda Türkiye’nin ikinci büyük firması konumunda bulunan Eker, yüzde 10 olan pazar payını yükselterek liderliği hedefliyor.”
Ahmet Eker, sektörde en büyük katkıyı ayran ile sağladıklarını anlatırken, “Toplam ciromuzda yüzde 50 civarında payı olan ayranda 2012 yılında yüzde 15 büyüme hedefliyoruz.” diye konuştu.
Sütlü tatlılarda da liderlik hedeflediklerini aktaran Ahmet Eker, “Sütlaç, sakızlı muhallebi, krem şokola, supangle, tavukgöğsü ve keşkül olmak üzere 6 çeşitten oluşan sütlü tatlı portföyüne geçen yıl kazandibi, light supangle ve light keşkül olmak üzere üç çeşit daha ekledik. Portföyümüze eklemeyi planladığımız yeni çeşitler ile sütlü tatlılarda yüzde 10 olan pazar payını, yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE SÜT SEKTÖRÜ”
Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker, Türkiye’de yıllık 13,5 milyon litre (12.9 milyar TL) yıllık süt üretimi yapıldığını bildirdi. Sütün yüzde 55’inin entegre tesislerinde tüketildiğini dile getiren Eken, çiftlik tüketiminin yüzde 12, sokakta satılan sütün yüzde 10, açık pazarın ise yüzde 23 olduğunu bildirdi.
Türkiye’de insanların yıllık 185 litre süt ve ürünleri tükettiği bilgisini veren Eken, bunun 26 litresinin içme sütü, 22-26 litresinin yoğurt, 6-8 litresinin ise ayran olduğunu kaydetti.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
16°
açık