Bursagaz yeni yatırımlarla büyüyor
Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin iştiraki olarak faaliyetlerini sürdüren Bursagaz, Türkiye’nin üçüncü en büyük doğalgaz dağıtıcısı konumunda. Hem Bursa’ya hem de Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak hedefinde olduklarını belirten Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, kuruldukları günden bu yana 875 milyon TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
1992 yılında BOTAŞ tarafından doğalgaz dağıtımı yapmak amacıyla kurulan Bursagaz, 2004 yılında özelleştirildi. Çoğunluk hisseleri 2019 yılında SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından satın alınan Bursagaz, Türkiye’nin üçüncü büyük doğalgaz dağıtım şirketi olarak 1 milyonun üzerinde abonesi, teknoloji odaklı yönetim anlayışı ile Türkiye’de örnek uygulamaları hayata geçiriyor.
Bursa’nın SOCAR için önemine değinen Bursagaz Genel Müdürü Bora Çermikli, “Bursa, büyüyen nüfusu ve ekonomisiyle SOCAR için de önemli bir bölge konumunda bulunuyor” dedi.
BİZE ÖNCELİKLE BURSAGAZ’IN KAÇ ABONESİ BULUNDUĞUNU, KONUTLARDA DOĞALGAZ TÜKETİM BAKIMINDA İLLER SIRALAMASINDAKİ BURSA’NIN YERİNİ VE BURSAGAZ’IN VERGİ GELİRLERİNDEN İSTİHDAMA KADAR BURSA EKONOMİSİNE KATKISINI NASIL ANLATIRSINIZ?
Şirketimiz, Haziran 2019’dan bu yana, Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. Şu anda Türkiye’nin üçüncü en büyük doğalgaz dağıtım şirketiyiz. Azerbaycan’da ve Gürcistan’ın tamamına yakınında doğalgaz dağıtımı yapan SOCAR’ın tecrübesini de yanımıza alarak, lisans alanımızdaki tüm bölgelere sürekli ve güvenli doğalgaz arzı sağlama hedefiyle operasyonlarımızı yürütüyoruz.
2020 Haziran ayı itibarıyla 6.751 kilometreyi aşan şebekemiz ile 2020 yılının ilk 6 ayında 967,4 milyon metreküp doğalgazın abonelerimize ulaşmasını sağladık. Yaklaşık 260 çalışanımızla, Bursa’nın 11 ilçesinde, 1 milyonun üzerinde abonemize güvenli ve kesintisiz bir şekilde doğalgaz dağıtım hizmeti veriyoruz. EPDK'nın verilerine göre 2019 yılı il bazında doğalgaz tüketim oranlarına baktığımızda ise şehrimiz, İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli'nin ardından beşinci sırada yer alıyor.
Bursagaz olarak faaliyetlerimizi hem Bursa'mız hem de Türkiye’nin ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana 875 milyon TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdik. Yatırımlarımız ve Bursa’ya sağladığımız katma değerin neticesinde de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni'nde kurumlar vergisi sıralamasında her yıl ilk sıralarda yer alıyoruz. Bu, ekonomiye sağladığımız katkının en önemli göstergelerinden biridir.
GÖREVE GELDİĞİNİZDEN BU YANA BURSAGAZ OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİZ ÇALIŞMALAR HAKKINDA KISA BİR BİLGİLENDİRMEDE BULUNUR MUSUNUZ? GÖREVE GELDİĞİNİZDEN BU YANA BURSAGAZ’DA NE GİBİ DEĞİŞİMLER YAŞANDI? HANGİ PROJELERİNİZİ HAYATA GEÇİRDİNİZ?
Şirketimizin lisans alanının genişlemesiyle birlikte, Bursa’nın dağ ilçelerini doğalgaz ile buluşturma çalışmalarına başladık ve ilk olarak geçtiğimiz yıl Keles ilçemize doğalgazı ulaştırdık. Dağ ilçeleri ve diğer tüm yatırım çalışmaları ile birlikte 2019 yılında yaklaşık 125 milyon TL’lik şebeke yatırımı gerçekleştirdik.
2020 yılına ise yatırım odaklı bakış açımızla güçlü bir başlangıç yaptık. Bu doğrultuda dağ ilçelerimiz ile birlikte lisans alanımıza yaklaşık 140 milyon TL’lik şebeke yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda, 132 kilometrelik doğalgaz hattı döşeyerek Harmancık, Orhaneli ve Büyükorhan’ı da doğalgaz ile buluşturacağız. Aynı zamanda bu yılki planlarımız arasında bulunan İznik’in Boyalıca Mahallesi’ni de doğalgaza kavuşturmak için çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Ayrıca Bursa’mızın simgesi olan Uludağ’ı da doğalgaza kavuşturabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırımlar tamamlandığında 2020 yılı sonunda şebekemiz de 6.917 kilometre seviyelerinde olacak.
BURSA PAZARININ, SOCAR TÜRKİYE’YE SAĞLADIĞI KAZANIMLAR NELER OLDU?
Azerbaycan ve Gürcistan’da uzun yıllardır doğalgaz dağıtım operasyonuna devam eden SOCAR, Bursagaz ve Kayserigaz’ın bünyesine katılmasıyla birlikte Türkiye’de de doğalgaz dağıtım faaliyetlerine başlayarak nihai tüketiciye direkt ulaşmış oldu. Hem sanayi şehri olması hem de kentleşmenin hızlı olmasından dolayı tüm şirketler için cazip bir yatırım bölgesi olan Bursa, büyüyen nüfusu ve Ekonomisiyle SOCAR için de önemli bir bölge konumunda bulunuyor.
GÜVENLİ VE VERİMLİ DOĞALGAZ KULLANIMINA YÖNELİK ÇALIŞMALARINIZ OLDU MU? BUNLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ? KAMUOYUNDA, VERİMLİ VE GÜVENLİ DOĞALGAZ KULLANIMINA YÖNELİK FARKINDALIK OLUŞTURMA ÇALIŞMALARINIZ OLDU MU?
Doğalgaz kurallara uygun kullanıldığında en güvenli yakıttır. Yönetmeliklere göre, doğalgaz iç tesisatı ile ilgili konularda alınması gereken önlemler abonelerimizin yükümlülüğünde. Bu nedenle biz de abonelerimizin doğalgazı güvenli bir şekilde kullanmasını sağlamak üzere, her yıl sonbahar aylarında ‘Güvenli Doğalgaz Kampanyası’ düzenliyoruz. Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımızın da katılımı ile düzenlediğimiz basın toplantımızın ardından, birçok kanaldan doğalgazın güvenli kullanımına yönelik bilgilendirmelerimizi gerçekleştirdik ve önümüzdeki yıllarda da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Ayrıca bu yıl farklı olarak, güvenli doğalgaz kullanımı konusundaki bilincin daha çocuk yaşlarında kazanılması gerektiğini düşünerek güvenli doğalgaz evini kurmaya karar verdik. ‘Deneyerek Öğreniyorum’ ismini verdiğimiz projemizi Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile birlikte projelendirmeye ve üretmeye başladık. Proje kapsamında, evlerde doğalgazın kullanıldığı alanları içeren bir düzenek hazırlayıp çocuklara deneyerek öğrenme fırsatı sunacağız.
YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA, BUNLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRMELERDE BULUNABİLİR MİSİNİZ?
Bursagaz olarak yenilenebilir enerji uygulamalarına önem veriyoruz ve bu anlamda önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarımızın en önemli meyvesi 2016 yılında hizmete açtığımız LEED Platinum Sertifikası’na sahip, sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımla tasarladığımız genel müdürlük binamızdır. Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği odak alınarak tasarlanan binamızda ısıtma, soğutma ve aydınlatma gibi tüm enerji tüketim alanlarını, verimliliği en üst seviyede sağlayarak yönetebiliyoruz.
Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan maksimum derecede yararlanılabilen binamızın teras ve güney cephesinde elektrik üretilmesi amacıyla fotovoltaik paneller kullanılmıştır. Buradan üretilen elektrik ile binadaki bilgisayarlar için kullanılan 6 adet UPS sistemini besliyoruz. Ayrıca rüzgâr enerjisinden yararlanmak amacıyla da binamızın teras katında bir adet dikey eksenli rüzgâr türbinimiz bulunuyor. Binamızın ihtiyacı olan enerjinin yaklaşık %10’unu bu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edebiliyoruz. Buna bağlı olarak binada kullanılan aydınlatma enerjisinin tamamını ve teras katta bulunan 8 adet solar kolektörle sıcak su gereksinimimizi yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan karşılıyoruz.
SOCAR TÜRKİYE – BURSAGAZ İŞBİRLİĞİ, DOĞALGAZ KULLANIMINDA NE GİBİ TEKNOLOJİK YENİLİKLER YAŞANMASINA İMKAN VERECEK? BU ANLAMDA HEM SİZLERİN TEDARİKÇİ OLARAK BU ALANDA YAPTIĞINIZ YATIRIMLAR, HEM DE TÜKETİCİLERE SUNACAĞINIZ İMKANLAR NELER OLACAK?
Bursagaz olarak Ar-Ge çalışmalarına önem veriyor, kaliteli ve güvenli hizmet için en yeni teknolojileri kullanıyoruz. Şüphesiz bu yaklaşımımız, SOCAR Türkiye’nin tüm faaliyet alanlarındaki iş süreçlerini dijitalleştirme vizyonunun bir uzantısı. SOCAR Türkiye, 2018 yılından itibaren tüm grup şirketlerinde Endüstri 4.0 prensiplerini ve en iyi sektör uygulamalarını referans alarak, dijital dönüşüme yön veren birçok bilgi teknolojileri projesini hayata geçirdi. Biz de doğalgaz dağıtım sektörüne yön verecek nitelikte Ar-Ge projeleri hazırlıyor, adım adım hayata geçiriyoruz.
Geçtiğimiz yıl devreye aldığımız üç projeden kısaca bahsetmek isterim. EPDK’dan onay ve teşvik alan projelerimizden biri olan Görsel Öğrenme Merkezi’ni 2019 yılında Nilüferköy yerleşkemizde hizmete açtık. Doğalgaz dağıtım sektöründe bir ilk olma özelliğine sahip merkezde, en son teknoloji ve modern eğitim metotlarından olan VR (Sanal Gerçeklik) yöntemini kullandık. Ekibimiz tarafından geliştirilen bu uygulama ile daha önce sahada verdiğimiz tüm eğitimleri modelleyerek sanal ortama taşıdık.
Bir diğer hayata geçirdiğimiz, EPDK tarafından ‘Ar-Ge Başarı Ödülü’ne de layık görülen Boru Hatları Bütünsellik Projesi (SPRING) kapsamında ise şebeke işletim faaliyetlerimizde kullanılan sistemlerden edindiğimiz verilerle şebekemizin durumunu analiz edebiliyoruz. Proje sayesinde; alt yapının ömrü ve şebekedeki kaçak durumu, sismik yer hareketleri, toprak yapısı ve doğalgaz hatlarının derinliği gibi önemli parametreleri takip edip şebekenin güvenliğini sağlıyoruz.
Ar-Ge projelerimizin en önemlilerinden biri kuşkusuz ‘Deprem Riskleri Yönetim Sistemi’ projemiz. Biliyorsunuz, Bursa birinci derece deprem bölgesinde. Biz de şirketimizin yükümlülük ilkesi doğrultusunda SCADA sistemine entegre Deprem Algılama Modülü kurarak, şehrin tamamını kapsayan 25 noktaya deprem sensörü yerleştirdik. Bu sensörlerden gelen bilgiler, merkezde akıllı bir yazılım tarafından değerlendiriliyor ve risk belli bir eşiğin üzerindeyse gaz kesilip acil müdahale ekiplerinin bölgeye yönlendirilmesi sağlanıyor.
FİRMANIZIN AR-GE ALANINDA YAPTIĞI YATIRIMLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ? KAÇ KİŞİLİK BİR AR-GE EKİBİNİZ VAR? AR-GE ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA ELDE EDECEĞİNİZ KAZANIMLAR NELER OLACAK?
Bursagaz olarak yüksek müşteri memnuniyeti, kaliteli ve güvenli hizmet için yeni teknolojilerin kullanılmasına büyük önem veriyoruz. Bu yaklaşım ile doğalgaz dağıtım sektöründe yer alan şirketler arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Ar-Ge projeleri en çok onaylanan şirket olma özelliğine sahibiz. EPDK tarafından onaylanan 9 Ar-Ge projemizden 6’sını başarı ile hayata geçirdik. Hayata geçirmeyi planladığımız EPDK onaylı, yaklaşık 1 milyon TL bütçeye sahip 3 yeni Ar-Ge projemizin de çalışmaları devam ediyor.
KURUM OLARAK PANDEMİ SÜRECİNİ NASIL GEÇİRDİNİZ? GEREK ÇALIŞANLARINIZ GEREKSE TÜKETİCİLERİN SALGINDAN EN AZ HASARLA ETKİLENMESİ ADINA NE GİBİ ÇALIŞMALAR İZLEDİNİZ?
Pandemi sürecinde Bursagaz olarak yerine getirmemiz gereken iki önemli sorumluluğumuz vardı. Bunlardan ilki, evlerinde kalmak durumunda olan abonelerimize kesintisiz ve güvenli bir şekilde gaz arzını sağlamaktı. Diğeri ise çalışma arkadaşlarımızın iş sağlığı ve güvenliğini garanti altına alarak hizmetlerimizi sürdürebilmekti.
Öncelikle, en değerli varlığımız olan çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği için gerekli tüm tedbirleri en üst seviyede aldık. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık otoritelerinin talimatlarına uygun olarak, iştiraki olduğumuz SOCAR Türkiye’nin koordinasyonunda tüm tedbirleri içeren bir eylem planı hazırladık. Sahada çalışan ve abonelerimiz ile yüz yüze işlem yapan kritik seviyedeki personellerimiz ise gerekli tüm tedbirler alındıktan sonra çalışmalarına devam etti.
Bu zorlu dönemde tüm çalışma arkadaşlarımız büyük bir özveri sergiledi. Bu noktada ihtiyaç duyan çalışma arkadaşlarımıza hukuk, finans, sağlık ve eğitim gibi birçok konuda destek sağlayabilmek için bir platform devreye aldık. Bu platformdan sadece çalışanlarımız değil tüm aile bireyleri de faydalanabiliyor.
İş ortaklarımız ile de sürekli iletişim halindeyiz. Özellikle abonelerimizle yakın temasta olan yetkili iç tesisat firmalarıyla iletişimimizi hiç koparmıyor, sağlık önlemleri ve uygulamalar konusunda onları düzenli olarak bilgilendiriyoruz.
Aynı zamanda, müşteri merkezimizde çalışma saatlerini kısaltarak, işlemlerin büyük bir bölümünü dijital platformlar üzerinden yönettik. ‘Ofissiz hizmet’ anlayışıyla zaten uzunca bir zamandır abonelerimize, müşteri merkezimize gelmeden tüm işlemlerini çağrı merkezimiz üzerinden yapabilme kolaylığı sağlıyorduk.
PANDEMİNİN FİRMANIZA MALİ AÇIDAN BİR ZARARI OLDU MU? NORMALLEŞME ADIMLARIYLA BİRLİKTE NASIL BİR YOL HARİTASI İZLEMEYİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Türkiye’nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketlerinden biri olarak, sürekli ve güvenli doğalgaz arzı sağlama misyonuyla yatırımlarımıza Kovid-19 döneminde de devam ediyoruz. Daha önce de bahsettiğim 140 milyon TL’lik şebeke yatırımı yapma çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor.
EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ?
Bursa’mızda toplumsal değer yaratacağımız projeleri hayata geçirmeyi görevimiz olarak görüyoruz. Bu noktada odaklandığımız alanlar eğitim, spor ve çevre. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızın nitelikli eğitim almaları hedefiyle, 2011 yılında başlattığımız kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile devlet okullarındaki özel eğitim sınıflarını yeniliyor, eğitim materyali ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 9 yıldır devam eden projemiz ile bugüne kadar 110 okulda 115 sınıfı yenileyerek, binlerce engelli öğrenciye ulaştık. Ayrıca, çalışanlarımızın gönüllülük bilinci ile kurdukları Doğa Kulübü; denizin dibinden Uludağ’ın zirvesine kadar temizlik etkinlikleri gerçekleştiriyor. Bursagaz Arama Kurtarma Ekibimiz “BURAK” ise Türkiye’nin dört bir yanındaki AKUT faaliyetlerine tam donanımlı araçları ile gönüllü olarak katılıyor. Sponsoru olduğumuz Bursa Yıldızları Basketbol Kulübü ile de genç yeteneklerin spor hayatına destek veriyoruz.