Kayseri kabına sığmıyor
Fuar alanı yoğun ilgi nedeniyle firmalara yetmiyor.
DİĞER 05.05.2012, 10:44 20.05.2012, 17:14
Kayseri, önemli fuar merkezlerinden biri haline geldi. Bu kapsamda kentte fuarların gerçekleştirildiği Kayseri Dünya Ticaret Merkezi(DTM), önemli bir boşluğu dolduruyor. Ancak son zamanlarda fuarlara katılan firma ve ziyaretçi sayılarının artması, mevcut 6 bin 500 metrekare kapalı alanın yetersiz kalmasına neden oluyor. Mobilya ve tarım ve hayvancılık fuarlarında ilave çadır kurularak yer sorunu aşılmıştı.
Fuarlarda, katılımcı firmalar ürünlerini geniş kitlelere tanıtma imkanı bulurken, ziyaretçiler de teknolojik yenilikleri görme imkanına kavuşuyor. Bu bakımdan fuarlar, hem firmalar hem de kullanıcılar açısında önemli organizasyonların başında geliyor. Geniş kitlelere ulaşabilmesi için fuarların açılacağı yer de büyük önem taşıyor. Kayseri’ye hava, kara ve demiryolu ulaşımının bulunması, bölgeye ulaşımı kolaylaştırırken özellikle gelişmeye açık doğu illerinden fuar katılımcılarının tercihi Kayseri oluyor. Nüfus ve ekonomik açıdan sürekli gelişmekte olan Malatya, Sivas, Çorum, Yozgat, Nevşehir ve Niğde illerine komşu olması da Kayseri’yi Anadolu’nun fuar merkezi haline getirdi. Kayseri’de fuarlara katılım her seferinde artıyor. Bu da kapalı alan sıkıntısını gündeme getiriyor. Mart sonu Nisan başında yapılan 7. Kayseri Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nı düzenleyen Atlas Uluslararası Fuarcılık Koordinatörü Fevzi Atasağun, bu seneki fuara beklentilerinin üzerinde firma ve ziyaretçi katılımı olduğunu söyledi. 2006 yılında buradaki fuarı 30 firma ve 5 bin ziyaretçiyle açıp kapattıklarını hatırlatan Atasağun, "Bu seneki fuara 550 firma ve 300 binin üzerinde ziyaretçi katıldı." dedi.
"YER DARLIĞI NEDENİYLE FUARDA FİRMA SAYISINI SINIRLI TUTTUK"
Yer darlığı nedeniyle bu seneki fuarda firma sayısını sınırlı tutmak zorunda kaldıklarını belirten Atasağun, "Mevcut kapalı alan ve çadırlarla birlikte 18 bin metrekaresi kapalı toplam 25 bin metrekare alanı kullandık. Aslında daha fazla firma katılacaktı, sistemi böyle kurduğumuz için katılımı sınırlı tuttuk." diye konuştu.
Organize firması olarak Kayseri’deki fuarları daha da büyütmek istediklerini belirten Atasağun, gelecek senelerde katılımı 550 firmanın üstüne çıkaracaklarını kaydetti. Sürekli hale gelen fuarların açıldığı illerde fuar alanlarının büyütüldüğünü belirten Atasağun, Kayseri Ticaret Merkezi’nin de büyümeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Kayseri’nin ciddi bir fuar alanına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kayseri Marangoz Mobilyacı ve Döşemeciler Odası Genel Sekreteri Ercan Sarıkaya da, Kayseri Ticaret Merkezi’nin özellikle büyük hacimli eşyaların sergilendiği fuarlar için yetersiz kaldığını söyledi. Kayseri’de açılan fuar sayısının her yıl arttığını belirten Sarıkaya, ancak kapalı alanın yetersiz olmasının organizasyonların önünde engel olarak durduğuna işaret etti. Sarıkaya, “İhtiyaç ek çadırlarla giderilmeye çalışılıyor. Ancak fuar günlerinde şiddetli rüzgar olsa ne yaparız?” ifadelerini kullandı.
DTM GENİŞLETİLECEK
Son olarak 25-29 Nisan tarihleri arasında açılan Kayseri 2. Mobilya Fuarı da ek çadır kurularak gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 firmanın katıldığı fuarda, 50 şehir ve 30 ülkeden ziyaretçiler ağırlandı. Bu yıl fuar alanını salon ilavesiyle yüzde 40 büyüterek 18 bin metrekareye çıkardıklarını belirten TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, buna rağmen alan yetersizliği nedeniyle firmaları gelecek yıl düzenlenecek fuarın bekleme listesine aldıklarını söyledi. Kayseri Dünya Ticaret Merkezi yönetiminin yeni bir fuar salonu yapılması için çalışma başlattığını belirten Ersözlü, “Bunu çok olumlu buluyoruz. TÜYAP olarak bu yeni yatırımın en iyi şekilde çalıştırılması adına taşın altına elimizi koyuyoruz.” dedi.
Kayseri’de yılda 10-12 fuar yapabilecek programlarının hazır olduğunu da ifade eden Ersözlü, mevcut ve yeni yapılacak fuar salonlarını dolduracaklarının sözünü verdi.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!