Çevre Mühendisliği, dünyayı kurtaracak meslektir
Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü akademik yıl açılış dersi, bölüm mezunu Çevre Yapı Arıtma Sistemleri firması Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Özçelikler tarafından verildi.
Çağlar Özçelikler, bu yıl Çevre Mühendisliği bölümüne başlayan 1. sınıf öğrencilerinin katıldığı açılış dersinde mesleki tecrübelerini paylaşarak, iş hayatında başarılı olmanın yolları ile ilgili önerilerde bulundu.
Açılış dersi programı, ilk olarak Bölüm Başkanı Prof. Dr. Olcay Topaç’ın bölümü tanıtmasıyla başladı. 1991 yılında kurulan bölümün gerek akademik kadro, gerekse staj ve iş birliği olanakları ile alanında güçlü bir bölüm olduğunu ifade eden Prof. Dr. Topaç, laboratuvarlar, mezun destekleri, sektörle iş birliği, uluslararası iş birlikleri, sosyal sorumluluk projeleri ve yüzde 30 İngilizce eğitim ile donanımlı öğrenciler yetiştirdiklerini söyledi.
Prof. Dr. Olcay Topaç, “Bölüm olarak mezun öğrencilerimizin desteğini çok önemsiyor ve bölümle irtibatlarının devam etmesini arzuluyoruz” dedi.
Akademik kadronun, çalışma alanlarıyla ilgili bilgi vermesinden sonra “açılış dersi”ne başlayan Çevre Yapı Arıtma Sistemleri firması Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Özçelikler, açılış dersini vermekten dolayı onur duyduğunu belirterek, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Topaç’a teşekkür etti.
Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü mezunu olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydeden Özçelikler, başarılı bir akademik yıl dileyerek, öğrencilik dönemi ve iş hayatına dair tecrübelerini paylaştı.
Özçelikler, Çevre Yapı Arıtma Sistemleri firması hakkında bilgi vererek, “Firmamız, alanında ülkemizin önde gelen firmalarından biridir. Yaklaşık 35 çalışanımız var, bunların içinde 7-8 çevre mühendisimiz oluyor. Bugüne değin 120’ye yakın arıtma tesisi yaptık. Bu tesisler, yaklaşık 200 – 300 bin m3 kapasiteli. Yurtdışında da birçok tesis kurduk” diye konuştu.
“DÜNYA TEHLİKE ALTINDA”
Konuşmasında, çevresel sorunların önemli ölçüde arttığını ve dünyanın tehlike altında olduğunu vurgulayan Özçelikler, “Bu yüzden çevre mühendisliği çok önemli bir meslek haline geldi. Sizler, dünyayı kurtaracak bir mühendislik dalının öğrencilerisiniz. Bu yüzden mesleğimizin kıymetini bilelim” dedi.
Özçelikler, açılış dersinde iş hayatında başarılı olmanın yollarına dair görüşlerini de dile getirdi. Başarılı olmak için sorunlar karşısında dirençli olmak gerektiğini anlatan, başarıya götüren bir diğer özelliğin de beşeri ilişkiler olduğunu vurgulayan Özçelikler, “Çok çalışmak, her meslek için olmazsa olmazların başında gelir, ayrıca cesur olmaktan korkmayın. Öğrencilik yıllarınızda derslerinizi iyi takip edin ve mesleğinizi çok iyi özümseyin. Yabancı dilinizi geliştirin, hatta ikinci bir yabancı dil için çaba gösterin. Çizim programlarını kullanmayı öğrenin. Her konuda en kalitelisi, en iyisi olmaya özen gösterin. Teorik bilgilerin yanında pratik anlamda da kendinizi geliştirin, sahada olmaya özen gösterin, alanınızla ilgili kurum, kuruluş ve tesisleri ziyaret edin” diye konuştu.