Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan YEPSAN fabrikasında düzenlenen ve yoğun bir katılımın olduğu imza töreni öncesi düşüncelerini paylaşan YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, “Hayata geçireceğimiz 20 milyon TL’yi aşacak olan yeni yatırımlarımız sayesinde ülkemizin 2023 vizyonunda hedef olarak belirlenen yerli savunma sanayi payının arttırılmasına da katkı sağlamış olacağız” dedi. 1987 yılında otomotiv ana sanayisine yönelik başlamış oldukları çalışmalarına zaman içinde savunma sanayisini de eklediklerini vurgulayan Mehmet Baş, “Türk savunma sanayimize, silahlı kuvvetlerimize, askeriyemize, emniyet teşkilatımıza yönelik ürettiğimiz sac metalden mühimmat kapları, aydınlatma mühimmat gövdeleri başlıkları, ülkemizin geliştirmiş olduğu top ve tank yedek parçaları, uçak ve helikopter parçaları imalatıyla savunma sanayimizin yerlileştirilmesi adına, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak da bizim için ayrı bir kıvanç vesilesidir” diye konuştu. Mehmet Baş, imzalanan sözleşmede emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
“YEPSAN, BİZİMLE UZUN SOLUKLU ÇALIŞACAK FİRMALARDAN BİRİDİR”
Bursa’nın savunma sanayi alanında köklü bir altyapını olduğunu söyleyen Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI- TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, “Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Bursa’da savunma Pashagaming sanayisine yönelik bir adım atıyoruz. YEPSAN ile hayata geçireceğimiz anlaşma ile sac şekillendirme grubu parçalarının, yüzde 93'ünü burada üretilecek” şeklinde konuştu. Sadece Ankara’ya fabrika kurarak havacılık sektörünün oluşmuş sayılmayacağını söyleyen Muharrem Dörtkaşlı, “Bunu Anadolu'ya yaymak gerekiyor. Verimlilik için 'her şeyi ben fabrikadan yaparım' mantığından kurtulmak lazım. Savunma sanayisindeki kabiliyetleri diğer sektörlere yayabilirsek cari açığı azaltabileceğimize ve 500 milyar dolarlık ihracat hedefine önemli bir katkı koyacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BU GİBİ ORTAKLIKLARIN ARTMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Türkiye savunma sanayisinde yerli payın yüzde 54’leri bulduğunu açıklayan Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu üyesi Cavit Çınar ise, “Bu payın daha ileriye götürülmesi için bu tür ortaklıkların arttırılması büyük önem arz etmektedir” dedi.
KOBİ ve yan sanayiyi desteklemek için çalışmalar yürüttükleri bilgisi veren Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı Savunma ve Havacılık Sektör Müdürvekili Belma Güngör ise, “Müsteşarlık olarak işletmelere teşvik kredi sistemi uyguluyoruz. Yurt dışına çıkan dövizin yerli firmalarımıza geri dönmesini sağlıyoruz. Dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretimimizi arttırmayı basardık. Müsteşarlık olarak yan sanayimize desteklerimiz her geçen gün artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.
Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ve AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın da katıldığı törende iki kurum arasında sözleşme imzalanarak, tarihi ortaklık hayata geçmiş oldu.