Her açıdan sağlıklı bir bebek sahibi olmak ve annelerin kendi sağlıklarını koruması için bebeğin düzenli olarak emzirilmesi hayati önem taşıyor.
Anne sütünün bebeğin sağlıklı ve doğal gelişimi açısından hayati önem taşıdığını ifade eden ve 1-7 Ekim tarihlerinin “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlandığını hatırlatan Özel Medicabil Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Faruk Fidan, “Anne sütü bebeğiniz için yeri doldurulamaz bir besindir” dedi.
“Emzirmenin birçok yararı vardır” şeklinde konuşan Uzm. Dr. Faruk Fidan, “Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamak annenin doğum sonrası kanamalarını azaltır. Bebeklerini emziren kadınlarda ilerde meme kanseri ve endometrium kanseri görülme sıklığı azalmaktadır. Emzirme sayesinde annenin doğum sonrası kilo vermesi kolaylaşır. Emzirme annede ilerde kemik erimesi riskini azaltır. Ayrıca anne sütü her zaman hazırdır ve temizdir. Mama hazırlamaya göre daha kolaydır ve çevre ile barışıktır. Anne sütü bedavadır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde reflü daha az görülür ve diş gelişimi daha sağlıklıdır. Emzirme bebeğin duygusal gereksinimlerini karşılar ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkiler. Anne sütü bebek için mükemmel bir içeriğe sahiptir ve bebeği birçok hastalıktan koruyan doğal bağışıklık arttırıcı maddeler içerir. Bebekte alerji gelişme riskini azaltır” ifadelerinde bulundu.
BOL SIVI TÜKETMEK VE SIK EMZİRMEK ÖNEMLİ
Uzm. Dr. Faruk Fidan, emziren annenin dikkat etmesi gereken iki önemli husus olduğunu söyledi: Bol sıvı tüketmek ve sık sık emzirmeye devam etmek. Fidan, “Doğumdan hemen sonra bebeğin sık sık ve her istediğinde emzirilmesi anne sütünün bol ve uzun süreli gelmesi için gereklidir” dedi.
Fidan, “Emzirmede Pinbahis her iki göğüste kullanılmalı, daima bir önceki emzirmede son kullanılan göğüsten emzirmeye başlanmalıdır. Bebeği doğru pozisyonda ve annenin meme ucu ağız içine tam yerleşmiş şekilde emzirmek gereklidir. Göğüs temizliği için sabun kullanılmamalıdır. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800ml süt salgılamaktadır. Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emzirme döneminde kilo vermeye çalışılmamalı, başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilebilmektedir. İnilemez ise; anne ilk 4-6 aylık periyot sonrasında zayıflama diyeti uygulayabilir. Emziren annenin enerji, protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi gerekir, ayrıca annenin su ihtiyacı da artar. Çünkü emzirmek vücudun sıvı ihtiyacını arttırır. Anne günde en az 10 su bardağı sıvı almalıdır. Sıvı konusunda en iyi tercih sudur” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Faruk Fidan, annelerin uyması gereken kuralları şöyle sıraladı:
-Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.
-Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil yenilmelidir.
-Kuru fasülye, nohut, mercimek ve bulgur içeren yemekler; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
-D vitamini besinlerde bulunmaz. Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Bu nedenle emziren anne güneşlenmeye özen göstermelidir.
-Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
-Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
-Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir.
-Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir.
-Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
-Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir
-Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.