İMO Bursa Şubesi’nde olağan genel kurulunda Mehmet Albayrak, güven tazeledi. Albayrak ve temsil ettiği liste, yeniden İMO Bursa’da göreve seçildi. Göreve yeniden seçilişinin üzerinden yaklaşık 1 ay gibi bir süre geçen Albayrak ile hem seçim öncesi dönemdeki söylentiler hem de önümüzdeki döneme ilişkin projeler üzerine konuştuk.
Albayrak, yaklaşık 5 bin üyesi ile Bursa’daki akademik odalar içerisinde de önemli bir yerde bulunduğunu, yeni dönemde de birlik ve dayanışmadan ödün vermeden yola devam edeceklerini, çalışmaları ve kent sorunlarına bakış açısıyla Bursa şubesinin, örnek olmaya devam edeceğini dile getirdi. Mehmet Albayrak, “1988 yılından bu yana kent ve kentlinin sorunlarına duyarlı olmuş, çözüm önerilerini sunarak, yapıcı bir çalışma yürütmüştür” dedi.
İşte Mehmet Albayrak’la gerçekleştirdiğimiz o söyleşi:
İMO Bursa Şubesi’nin geçtiğimiz dönemde kamuoyu oluşturmada yetersiz kaldığı söylentileri dolaştı. Bu noktadan hareketle şehri ve mesleğinizi ilgilendiren konularda yeni dönemde nasıl bir yol izleyeceksiniz?
İMO Bursa Şube, 1988 yılından bu yana kent ve kentlinin sorunlarına duyarlı olmuş, çözüm önerilerini sunarak, yapıcı bir çalışma yürütmüştür. Bu anlayış önümüzdeki dönemlerde de sürecektir. 2018 -2019 yılı inşaat mühendisleri için yenilikler ve inşaat sektörü içinde daralmanın yaşandığı bir dönem oldu. Yeni Bina Deprem Yönetmeliği birçok bilineni değiştirdi. Şube Yönetimi olarak bu süreçte üyelerimizin yönetmeliği daha kolay anlayabilmeleri için seminerler düzenledik. Bu döneme Bölgesel Geoteknik Kursu ile başladık. İnşaat Mühendisliğindeki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek yeni kurslar ve seminerlerle üyelerimizin gelişimine katkı sunmayı sürdüreceğiz.
Her yıl yüzlerce yeni mezun meslektaşınız sektöre atılıyor. Diğer yanda eski günlere dönüş arayan bir inşaat sektörü var. Bu noktada neler söylemek istersiniz?
İnşaat sektörü yüzde 100 yerli ve milli bir sektör. 250’ye yakın sektör içinde gizli istihdam sağlayan bir sektör. Sektörün sıkıntıya girmesi büyük bir işsizlik yarattı meslektaşlarımız çalışabilecekleri şantiye bulamadı. Ayrıca kentsel dönüşümün durması yeni projelerin de önünü tıkadı ve sektör giderek daha da daraldı. Son yıllarda inşaat sektörünün parlayan yıldız olması Polobet ve üniversite sayısının artmasıyla çok mezun verdik. Sektördeki daralma nedeniyle de yeni mezun meslektaşlarımız okulu bitirir bitirmez işsizlikle karşı karşıya kaldı. Biz bu dönemde onların eğitimlerine yönelik çalışmalar yaptık. Bu süreci eğitime ağırlık vererek geçiriyoruz. Genç meslektaşlarımıza tavsiyelerimizde bu yönde. Önümüzdeki süreçte sektöründe hareketlenmesiyle inşaat mühendisliğinin yeniden parlayacağına inancımız tam.
Sektöre yeni atılan inşaat mühendislerinin yeteri kadar donanımla mezun olduklarına inanıyor musunuz?
Üniversite sayısı artarken akademisyen ve teknik donanım eksikleri de aynı hızda giderilemediği için üniversitelerimizden mezun olan meslektaşlarımız yeterli donanıma sahip olamadan mesleğe başlamış olabiliyor. İşte bu noktada Oda olarak meslektaşlarımıza ikinci bir okul, ikinci bir yuva haline geldik. Bursa Şube olarak da bu konuya ayrı bir özen gösteriyoruz. Genç meslektaşlarımızla sık sık bir araya gelmeye. Gençlik Komisyonumuz vasıtasıyla da etkileşimi ve etkinliklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.
Yeni dönem projelerinizden bahsedebilir misiniz?
“İMO Bursa Şubesi, 4 bin 900’e ulaşan kocaman bir aile olarak; birlik ve dayanışmadan ödün vermeden yola devam edecektir. Çalışmaları ve kent sorunlarına bakış açısıyla örnek bir Şube olarak, 1990'lı yıllarda 1’nci Derece Deprem Bölgesi olan Bursa’da betonarme proje ve deprem hesabı yapılmasını sağladık. O yıllarda Bursa'da malzeme laboratuvarı yokken, İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi olarak laboratuvar açtık ve beton numunelerini test etmeye başladık. 1999 Körfez Depremi sonrasında yapı denetim sisteminin hayata geçirilmesini talep ettik. 595 Sayılı Kararname meslek hayatımıza girdi ve Yapı Denetim Kanunu olarak olması gereken sistem haline dönüştü. Test laboratuvarları çoğalmaya başladı ve biz bu görevi onlara devrettik. Bundan sonrada inşaat sektörümüzle ilgili eksik gördüğümüz tüm konularda öncü olmaya devam edeceğiz. Yine meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye gayret edeceğiz. İşsiz meslektaşlarımızın bilgi ve deneyimini arttırmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda konuyla ilgili Şube olarak da İŞ-KUR ile görüşmek ve ortak bir çalışma yapmak için çabalarımız devam ediyor.”
Eklemek istediğiniz başka konu var mı?
Son günlerde ülkemizi de etkileyen Koronavirüsü’nden korunmak için alınan önlemlere uymamız gerekiyor. Tüm vatandaşlarımızın ve meslektaşlarımızın sağlığına dikkat etmelerini diliyoruz. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs’ten korunmak ve yaygınlaşmasını önlemek için Bilim Kurulu oluşturdu. Ülke olarak tüm konularda bilimin ve tekniğin öncülüğünde hareket etmemiz gerektiğini görüyoruz. Bu uygulamanın kentsel dönüşüm gibi Türkiye’yi büyük bir felaketten koruyacak çalışma içinde yapılması gerekmektedir. Oluşturulan Bilim Kurulu dönüşümün çerçevesini mühendislik ve mimarlık bilgi birikimiyle çizecektir.