Geçen yıl olumsuz koşullar nedeniyle yaklaşık 120 bin kişinin istidam dışı kaldığı sektörün bu önlemlerle nefes alabileceğini belirten İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yatırımcılara da seslenerek, “En güvenli liman döviz değil konuttur, konut alan hem birikimini korur, hem de uzun vadede daha kârlı çıkar” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, dünyayla birlikte ülkemizi de olumsuz etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle vatandaşların birikimlerinin zarar görmemesi için konuta yatırım yapılmasını tavsiye etti.
Ekonominin çimentosu inşaat sektörü olarak, yetkililere ve kamuoyuna önemli gördükleri Betboo bir konuda uyarıda bulunmak istediklerini belirten Andıç, salgın nedeniyle dövize yönelme olduğunu, ancak bunun ülke ekonomisi açısından tehlikeli sonuçlara neden olabileceğini ifade etti.
Dövizdeki spekülatif hareketlerin önlenmesi için “döviz borcu olmayanların döviz almasının” önüne geçilmesini isteyen İMSİAD Başkanı Andıç, “Mali piyasalardaki spekülatif iniş çıkışlar nedeniyle, birikimlerini koruma güdüsüyle güvenli liman arayan vatandaşlarımızın zarara uğramamaları için, en güvenli yatırım aracı olan konuta yönelmelerini tavsiye ediyorum. Kaldı ki, bitmiş sıfır konutlarda kamu bankalarının uyguladığı 0,79 konut kredisi oranı varken ve peşinatlar da %10’a düşürülmüşken, halkımızın birikimlerini korumak için en güvenli liman konut almaktır. Bu dönemde konut alan hem birikimini korur, hem de uzun vadede daha kârlı çıkar” diye konuştu.
Andıç, geçimini günlük aldığı yevmiye ile sağlayan yüzbinlerce kişinin ekmek kapısı olan inşaat sektörüne destek olunması ve konut satışlarının teşvik edilmesi için yetkililere geçici olarak iki tedbirin alınması çağrısında bulundu.
“Bunlar; tapu harçlarının geçici olarak sıfırlanması ve konut ve ticari alanların satışında 31.12.2019’da son bulan KDV indirimlerinin tekrar uygulanmasıdır. Bunlar yapılırsa hem sektör rahat bir nefes alır, hem de vatandaşlarımız birikimlerini en güvenli liman olan konutta değerlendirebilir” dedi.