Aytuğ Onur, “Seçkin Onur” markasının başarısını anlattı

GIDA-TARIM

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) ve Nilüfer Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (NİLSİAD) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Değerler Buluşuyor, Tecrübe Konuşuyor’ seminerlerinin onuncu konuğu Seçkin Onur A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Aytuğ Onur oldu.

NOSAB ve NİLSİAD Bursa’nın önemli iş insanlarını ağırlamayı sürdürüyor. Bursa gıda sektörünün köklü firmalarından Seçkin Onur A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi, BALKANTÜRK Eğitim Vakfı (BEV) Başkanı ve Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. Aytuğ Onur, iş hayatındaki tecrübeleri aktardı.

Koronavirüs sebebiyle Line TV’de yayınlanan programda, gazeteci Elif Sezgin moderatörlüğünde tecrübelerini paylaşan Dr. Aytuğ Onur, iş hayatına çocuk yaşlarda, dedesinin bakkalında çalışarak başladığını söyledi. Dr. Onur, “O dönemler yokluk yıllarıydı ama inanılmaz bir çalışkanlık, adanmışlık vardı. Babam o yokluklara rağmen bizim eğitimimize çok önem verdi ve biz 3 kardeş mühendis olarak bunun karşılığını verdik” dedi.

1950’li yıllarda 25 metrekarelik bir dükkândan, 40 bin metrekareyi aşan çalışma alanına geçtiklerini söyleyen Dr. Onur, “Şu anda 400 çalışanımızla birçok firmanın 20 ilde dağıtımını yapıyor, hem de BİZDEN markamızla üretim yapıyoruz. Hazır tüketim sektöründe, Türkiye’nin en başarılı 10 firmasından birisiyiz. Bu noktaya zamanında ilklere imza attığımız için geldik” diye konuştu.

“BAKKALDA ÇALIŞMAM BANA AVANTAJ SAĞLADI”

Küçükken dedesinin bakkalında çalışmasının hayatına önemli katkılar sağladığına değinen Dr. Onur, “Bakkalda çalışırken bütün mahalleyi tanıma, tüketici davranışlarını öğrenip, analiz etme fırsatım oldu. Tüketici davranışlarıyla ilgili derslerde algı nasıl oluşturulur, insanlar tüketime nasıl teşvik edilir konularını daha çocukken görme fırsatım oldu. Koç Üniversitesi’nde aldığım master eğitim programıyla da çok değerli hocalardan eğitim alma şansını yakaladım. Bunlar, şirketimizi büyütmeye yönelik projelerimizde çok faydalı oldu” şeklinde konuştu.

Hazır tüketim sektöründe önemli markaların dağıtımını yapan Seçkin Onur’un başarısı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Onur, “Master eğitimimi tamamladığım yıl olan 1995’te, distribütörlük sektörü de bir dönüşüm içindeydi. O yıllarda Procter & Gamble’ın Genel Müdürü Bursa’ya geldi. O zamanlar imkânları kısıtlı ama hayalleri büyük olan bir firmaydık. Genel Müdür yaptığımız sunumdan çok etkilendi. O yıldan itibaren Procter & Gamble ile başarılı bir işbirliği içindeyiz. Biz distribütörlüğünü yaptığımız firmaların tecrübelerinden faydalanarak, kendimizi geliştiriyoruz” dedi.

“ÇOCUKLARIMA YEDİRMEYECEĞİM HİÇBİR ŞEYİ ÜRETMEM”

BİZDEN markasıyla da 1997 yılından itibaren üretim alanında da faaliyet gösterdiklerini ifade eden Dr. Onur, “İşimize farklılık katmak istiyorduk ve üretim alanına da girdik. Mütevazi hedeflerle başladığımız bu iş, belirli bir büyüklüğe ulaştı. Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 bin metrekarelik bir tesisimiz var. Burada, çocuklarıma yedirmeyeceğim hiçbir şeyi üretmem mottosuyla, tüketicilerimiz için en iyisini üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Aile şirketleri ve üçüncü nesli işe katmak hakkında bilgilerini paylaşan Dr. Onur, aile şirketlerini uçak yolculuğuna benzettiğini söyledi. Dr. Onur, “Uzun uçuşların hepsinde türbülans olur, bu bütün aile şirketlerinde de mevcuttur. Bundan çıkabilmek, ancak aile şirketlerindeki bireylerin kendi keyfiyetlerinden sıyrılmasıyla mümkün olur. Bu noktada kuralların olması, adaletin tesis edilmesi ve işlerin bütünün hayrına yönelik yapılıyor olması lazım. Fakat farklı ailelerin, başka dinamikleri, kuralları olabilir ve buna yönelik bir yol haritası çizebilirler” dedi.

İlk kızının doğumunun ardından onları 3. kuşak olarak yetiştirebilmeyi kendisine misyon edindiğini kaydeden Dr. Onur, “Çocukları işe ısındırmak gerek diye düşünüyorum. Kızım Ayliz’e ikinci doğum gününde hediye olarak yazar kasa hediye ettim ve onunla çocukken pazarlık oyunları oynadım. Çocuklarımı başarılı yöneticiler, vatana hayırlı evlatlar olarak yetiştirmeyi arzu ediyorum ve bu doğrultuda elimden geleni yapıyorum” ifadelerini kullandı.

“DIŞARIYA OLAN BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMALI, YERLİ ÜRETİME DEĞER VERMELİYİZ”

Dünyayı etkisi altına Covid-19 pandemisinin gıda sektörüne etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Onur, “Koronavirüs tüm dünyayı olduğu gibi gıda sektörünü de etkiledi. Burada elbette insan sağlığı her şeyin önünde ve alınan önlemlere harfiyen uymalıyız. Salgından gıda sektörü nispeten daha az etkilendi ancak, ev dışı tüketim alanı azaldığı için bir daralma yaşandı. Biz bu süreçte Türkiye’nin gıda noktasında kendi kendine yeterliliğini de test etmiş olduk. Kendimize daha fazla yetebilmek için, daha çok üretmek zorundayız. Bu hem gıda hem de diğer imalat sektörleri için geçerli. Dışarıya olan bağımlılığımızı azaltmalı, yerli üretime değer vermeliyiz” diye konuştu.

Pandemi sürecinin başından itibaren BTSO olarak iş dünyasının sıkıntılarını ve Piabet taleplerini hem hükümete hem TOBB’a aktardıklarını vurgulayan Dr. Onur, “Sağlıkta yaşanan başarının iş dünyasında da yaşanması için elimizden geleni yapıyoruz. 1 Hazirandan itibaren, normalleşmeyle birlikte, iş dünyasının da canlanması lazım. Müteşebbis ruhumuzu kaybetmeden, girişimcilerimizi korumamız gerekiyor. Bu yüzden parasal genişlemeden kaçınmadan, verilen desteklerin artırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“BEV İLE GENÇLERE EMEK HARCIYORUZ”

Konuşmasında BALKANTÜRKSİAD ve BEV’den de bahseden Dr. Aytuğ Onur, “BALKANTÜRKSİAD’ı 2011 senesinde Naci Şahin başkanlığında, 41 üyeyle kurduk ve hızla büyüdük. Balkan insanlarının hepsi çok çalışkan, işlerinde başarıya ulaşmış kişiler. Dışa dönük olmaları, iletişimde büyük kolaylık sağlıyor ve bu da ihracat noktasında fayda sağlıyor. Bu yüzden BALKANTÜRKSİAD kısa zamanda 400’ün üzerinde üyeye ulaşarak, Bursa’nın önemli sivil toplum kuruluşlarından biri oldu” diye konuştu.

Ülkenin geleceği olarak gençleri gördüğünü ve gençlere emek harcanması gerektiğinin altını çizen Dr. Onur, “Bu emeği BEV olarak veriyoruz. Bu değerli vakfın başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum. BEV olarak burs verdiğimiz öğrenci sayısını artırmak istiyoruz. Çocuklarımızla, sektörün duayenlerini buluşturmak ve onların hayatlarına dokunmak istiyoruz. Burada BUİKAD ile yürüttüğümüz mentörlük programını önemsiyor ve daha da geliştirmeyi arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

DR. ONUR’DAN GENÇLERE TAVSİYELER

Gençlere önemli tavsiyelerde de bulunan Seçkin Onur A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Aytuğ Onur, “Başarısızlıktan yılmamamız lazım. Girişimciliğin temeli bu. İş insanla, insan için yapılır, bu yüzden yaptığınız işte hem çalışanınıza hem de müşterilerinize dokunun. Yaptığınız işe odaklanın ve olumlu niyetle bakın. Bunları yaptığınız halde, yaptığınız her işte başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.

Programda konuşan NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez de, “Değerler Buluşuyor, Tecrübe Konuşuyor seminerlerimizde Bursa’nın önemli iş insanlarını, sanayicilerini ağırladık. Onları yakından tanıdıkça, başarılarının tesadüf olmadığını daha iyi anlıyorum. Umarız ki bu salgın sürecini en kısa sürede atlatırız ve yine birlikte oluruz” diye konuştu.

DEĞERLER BULUŞUYOR, TECRÜBE KONUŞUYOR DEVAM EDECEK

Değerler Buluşuyor, Tecrübe Konuşuyor seminerlerinin yeni konuklarla devam edeceğini müjdeleyen NİLSİAD Başkanı Yalçın Aras ise, “Bugün kadar seminerlerimizde kurumsallaşma, dijitalleşme, endüstri 4.0 ve kurum kültürü oluşturma gibi konularda, çok değerli konuklardan bilgiler aldık. Bu seminerlerimiz hem yerel hem de ulusal basında yankı uyandırdı. Sıradaki iki konuğumuz Faik Çelik ve Özer Matlı olacak, fakat Değerler Buluşuyor, Tecrübe Konuşuyor seminerlerimiz devam edece ve ilk 3 konuğumuz Bursa’nın başarılı iş kadınları olacak” dedi.

Seçkin Onur A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Aytuğ Onur, programın sonunda Bursa’nın önemli sanayicilerinden gelen soruları da cevaplandırdı.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.