2013 İhracat hedefimiz 21,1 milyar dolar

DİĞER

İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde bulunan 5 ihracatçı birliğinin başkanları 2012 yılının değerlendirmesini ve 2013 yılından beklentilerini paylaştılar.

 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde bulunan 5 ihracatçı birliğinin başkanları yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelerek 2012 yılının değerlendirmesini ve 2013 yılından beklentilerini paylaştılar.
 
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya ve Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı’nın da katılımıyla düzenlenen toplantıda ihracat rakamlarını paylaşan UİB Koordinatör Başkanı ve Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, “2011 yılında 21 milyar 406 milyon 297 bin 388 dolar olan ihracatımız 2012 yılında yüzde 4,5 gerileyerek 20 milyar 433 milyon 642 bin 667 dolar olarak gerçekleşti” dedi.
UİB’in ihracatçı birlikleri bazında kendisine ikinci sırada yer bulduğunu ifade eden Orhan Gençoğlu, toplam 197 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini açıklayarak, “UİB olarak 2013 ihracat hedefimiz 21 milyar 125 milyon dolardır” açıklamasını yaptı.
Ekonomik büyümenin lokomotifi haline gelen ihracat ve ihracatçıları, “2012’nin cankurtaranı” olarak nitelendiren Gençoğlu, “Küresel olumsuzluklara, risk algılamalarına rağmen Türkiye, yıl sonu hedefinin üzerine çıkarak yılı 151.9 milyar dolar ihracatla kapattı. Bu rakam Cumhuriyet tarihinde yeni bir ihracat rekoru oluşturdu.  Türkiye bu yıl dünyada ihracatını en çok artıran ülkeler arasında yer aldı” diye konuştu.
UİB’in 2012 yılında ihracatının 2011 yılına oranla yüzde 4.5 oranında düşüş gösterdiğini söyleyen Gençoğlu, “Bu kayıpta; küresel kriz bölgesi halindeki en büyük pazarımız Avrupa’ya bağlı olmamızın  etkisi büyüktür” dedi. 
 
“Türkiye yoluna mutlaka daha yüksek hızla devam etmelidir” diyen Gençoğlu,  şunları söyledi :
 
“Sanayimiz her koşulda yatırım, üretim ve küresel rekabet mücadelesine devam etme kararlılığını göstermelidir. İhracat yapılabilmesi için önce üretim olması, üretim için de çarkların dönmesi gereklidir. Bu çarkların sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi  adına, tüm sektörlerimizin girdi maliyetleri arasında yer alan elektrik, doğalgaz ve asgari ücret zamları önem arz etmektedir. 2012 yılı içerisinde doğalgaz %28,5, asgari ücret %12,37 ve elektrik fiyatları %17,9 oranında artmış ve genel anlamda maliyet artışına sebep olmuştur.
 
Söz konusu zamlar ve kur değerleri dikkate alındığında, tüm bu etmenlerin ihracatçıya yaklaşık %25-30 gibi fiyat farkı yani 1 sene öncesine nazaran maliyet artışı getirdiğini söyleyebiliriz. Eğer sepet kuru en az 2.30’lar seviyesinde olmazsa 2013 ve sonraki yıllarda ihracat hedefimizi tutturamayacağımız ortadadır. Her fırsatta ifade ettiğimiz gibi hükümetin bu konuda gerekli önlemleri alması gerekmektedir.”
 
Türkiye’nin hala en önemli problemlerinin başında cari açığın geldiğini vurgulayan Gençoğlu, “Bundan sonrası için beklentimiz; hükümet ve ekonomi yönetiminin üretime daha fazla destek olarak, yatırım ve üretim odaklı politikalara ağırlık vermesidir. Bunlar kadar önemli olan bir başka husus ise; ihracatçıların uluslararası pazarlardaki rekabet koşullarının rakipleriyle aynı olması gerekliliğidir” açıklamasında bulundu.
 
UMSMİB İHRACATI YÜZDE 1,7 ARTTI
 
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ihracat rakamlarını da açıklayan Gençoğlu, “2011 yılında 186 milyon 547 bin 105 dolar olan ihracat rakamımız, 2012 yılında yüzde 1,7 artarak 189 milyon 641 bin 567 dolar olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Net döviz girdisi en yüksek sektörlerin başında meyve sebze mamullerinin geldiğini söyleyen Gençoğlu, “Sektörde faaliyet gösteren işletmelerin temeldeki en büyük sıkıntısı finansman ve pazarlama üzerinde yoğunlaşmaktadır. Maliyetlerimiz git gide artmaktadır. Bu maliyetlerin asgari seviyelerde tutulması için ihracata yönelik verilecek teşvikler üretimde ve dış satımda sürekliliği sağlayacaktır” dedi. Gençoğlu UMSMİB’in 2013 yılında 200 milyon dolarlık ihracat rakamı yakalamayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.
 
OİB’İN İHRACATI YÜZDE 7,7 GERİLEDİ
 
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ise, OİB’in ihracatının 2011 yılına göre yüzde 7,7 oranında gerilediğini ifade ederek, “2011 yılında 18 milyar 240 milyon 621 bin 690 dolar olan ihracatımız bu yıl 16 milyar 838 milyon 734 bin 924 dolar olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.
İhracatta en fazla artışın Rusya Federasyonu’na olduğunu vurgulayan Sabuncu, ekonomik krizden etkilenen AB ülkelerine ihracatın ise gerilediğini belirtti. Sabuncu, siyasal istikrarsızlıkların yaşandığı Irak, Fas, Mısır gibi ülkelerde bir toparlanma olduğunu, AB ülkelerinde ise geriye gidişin devam ettiğini dile getirdi. 2013 yılı beklentileri hakkında da bilgi veren Sabuncu, bu yıl 17 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.  
Bir basın mensubunun otomotiv test merkezi ile ilgili sorusunu da cevaplandıran Sabuncu, "2023 hedeflerinde 4 milyon otomobil üretip, bunun 3 milyonun ihraç etmeyi planlıyorsak Türkiye'ye bir test merkezi gerekli. Ancak test merkezinin yerinin dünya standartlarına göre belirlenmesi gerekir. Buna dikkat edilmezse burada test edilecek otomobilleri ihraç edemeyiz” diye konuştu.
 
UTİB’İN İHRACATI 2012 YILINDA YÜKSELİŞ GÖSTERDİ
 
Pinbahis 34);">Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay ise, 2011 yılında 1 milyar 115 milyon 182 bin 692 dolar olarak gerçekleşen UTİB ihracatının 2012 yılında yüzde 8,6 artarak 1 milyar 210 milyon 813 bin 700 dolar olduğunu açıkladı.
Ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan İbrahim Burkay, “Türkiye 2011’in son çeyreğinden itibaren girdiği yumuşak iniş sürecini başarıyla yönetti. 2013 yılında da ülkemizde ekonominin iyileşmesi ve piyasanın canlanmasına sebep olacak gelişmelerden birisi de ihracatçı firmaların bir yandan ihracatta başarılarına devam etmeleri diğer yandan da iç piyasanın artan ihtiyaçlarına yönelmeleri ve iç piyasadaki perakendecilerin güncel taleplerini karşılayarak iç piyasayı canlandırmaları olacaktır” dedi.
Tekstil sektörü ihracatının 2013 yılında da başarıyla yoluna devam edeceğini vurgulayan Burkay, “Birliğimiz ihracatına baktığımızda Doğu Bloku ülkelerinde yüzde 40 artış, Afrika ülkelerinde yüzde 25 artış, Amerika kıtasında yine yüzde 50 artış görüyoruz. Ortadoğu’da yüzde 17 azalış var, bu da bölgede hala süren istikrar arayışından kaynaklanıyor” diye konuştu.
 
 UHKİB İHRACATI YÜZDE 4,8 GERİLEME KAYDETTİ
 
Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı Şenol Şankaya ise, ihracatlarının 2011 yılına oranla yüzde 4,8 gerilediğini belirterek, “2012 ihracatımız 495 milyon 811 bin 875 dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Sektör hakkında bilgi veren Şenol Şankaya, hazır giyim alanında Avrupa'da üçüncü sırada, dünyada ise 7. sırada yer alındığını ifade etti. Şankaya, 10 sene önce fason üreticisi bir ülke iken ve 18 dolar/kilogram ihracat yapılırken, şimdi bu oranın 40 dolara yükseldiğini kaydetti. 10 senede iki kat ihracat artışı yaşandığına dikkat çeken Şankaya, Türkiye hazır giyimcileri olarak yüksek katma değerli, başka hiçbir sektörün yapamadığı, Çin, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere fark atarak AB'ye tam iki katı fiyatla ürün satma noktasına gelindiğine dikkat çekti. 
Şankaya, Türkiye’nin tasarımıyla ve fiyatlarıyla da Avrupa'da farkını ortaya koyduğuna dikkat çekerek, “Bundan sonra öne çıkacak olan etik üretim. Türkiye'ye gelen boya ve kimyasalları ciddi şekilde denetim altına almamız gerekiyor. Bu çok önemli. Biz Made in Turkey markası ile satış yapıyoruz. Etik üretim çok önemli. Biz bu alanda kendimizi rakiplerimizden ayrıştırıyoruz" diye konuştu.
2013 yılında 525 milyon dolar ihracat hedefi koyduklarını açıklayan Şankaya, “Biz sektörü 6. bölgelere taşımak istiyoruz. Yan sanayi ile birlikte, öncelikle onları alarak da Şanlıurfa bölgesini inceliyoruz. Oraya 2013 yılında bir yatırım olacak. Zor tabi ki, kolay değil ama sektör olarak öncülük yapmamız gerekiyor. Türkiye'ni refahı, oradaki iç huzur için ekonominin oraya kayması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
UYMSİB’İN 2012 İHRACATI 94 MİLYON OLARAK GERÇEKLEŞTİ
 
Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı ise, 2012 yılı ihracatlarının yüzde 12,1 gerileyerek 94 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.
2012 yılının bir değerlendirmesini yapan Salih Çalı, “2012 yılı yoğun toplantı faaliyetleriyle devam etti. Tarım kuruluşlarıyla ve Valilikle güzel, etkili bir diyalog içindeyiz. 2012 yılı domates biber ve şeftali yılı olarak ilan edilmişti. 2013 yılı kiraz yılı olacak. Ürün güvenliği ve tarım ilacı kalıntıları konusu her zaman güncelliğini koruyor. İhracatta da bu önemli” dedi.
2013 yılında ABD’ye Bursa siyah inciri ihraç edeceklerini de ifade eden Çalı, “Siyah incirimiz artık ABD’ye gidiyor. Bu yeni pazarlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Japonya’ya yine yaklaşık 10 yıldır devam eden çalışmalarımız söz konusu. 2013 yılında da bir aksilik olmazsa limon ve kirazı Japonya’ya ihraç edeceğiz” diye konuştu.
Geçen sene kirazda ve armutta önemli bir ihracat artışı olduğuna işaret eden Çalı, birlik olarak zeytin ihracatının ise 22 milyon TL’den 16 milyon TL’ye düştüğünü kaydetti. Çalı, “Türkiye, 2012 yılında kiraz ve armut ihracatında şimdiye kadarki rakamların en iyisini yakaladı. Yaklaşık 160 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. 2013 yılı umarım daha iyi rakamlara kavuşur. Eksileri de söylemeliyiz. İhracatın azalmasında engellerden birisi de zeytindeki ihracat azalmasıdır. 2011 yılında 22 milyon dolar ihracat yapılmıştı. 2012 yılında 16 milyon dolar mertebesine düştü. Marmarabirlik ile yapılan görüşmelerde 2013 yılının zeytin ihracatında patlama yılı olacağı ifade edildi” şeklinde konuştu.
 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.